Rundt på Fanø på cykel | Vadehavskysten

Turismen er nøglen til et kæmpe løft i landdistrikterne

Foto: @Flying October

Ti vestkystborgmestre byder turismens nye minister velkommen med en varm anbefaling om at fortsætte investeringen i vestkystturismens udviklingsplaner. Planerne stiler mod en bæredygtig helårsturisme og en nødvendig udvikling af landdistrikterne, så de kan tiltrække nye skatteborgere.

07.10.2024

Turismen spiller en stor rolle i regeringens udspil til udvikling af landdistrikterne. Det er godt set, mener ti vestkystborgmestre. Igennem det sidste år har regeringen investeret målrettet i udviklingen af dansk kyst- og naturturisme fordelt over hele Danmark. De midler, der stak vestpå, er nu ved at blive konverteret til begivenheder og produkttilbud, der kan lokke turister til landets mest vestvendte landdistrikter hele året rundt. Det er vigtigt for at skabe levende lokalsamfund og et Danmark i balance, - og ikke mindst for at styrke den private investeringsvillighed i Danmarks landdistrikter.

Der er en stærk afsmitning og stigende kommerciel interesse for investeringer i turisme, når det offentlige går forrest og viser vejen.

”Der er en stærk afsmitning og stigende kommerciel interesse for investeringer i turisme, når det offentlige går forrest og viser vejen. Vi opfordrer derfor regeringen til at medfinansiere udviklingsplanerne, så vi kan udnytte det vækstpotentiale, der ligger langs Vestkysten. Det er en direkte investering i et land i balance og den bedste vej til at realisere den nationale turismestrategi i en landdistriktssammenhæng”, siger Mogens Christen Gade, som er formand for Partnerskab for Vestkystturisme og borgmester i Jammerbugt Kommune.

Investeringen skal lægges, hvor udviklingspotentialet er eksplicit, og de lokale kræfter har ambitioner.

Et af de centrale elementer i Partnerskab for Vestkystturismes udviklingsplaner er en opgradering af overnatningskapaciteten. Feriehuset er den dominerende overnatningsform på Vestkysten med 80 % af alle overnatninger, og det er et unikt og efterspurgt produkt, der appellerer til især familier.

I tillæg til feriehusene har Vestkysten også brug for bade- og spahoteller og andre helårs overnatningsprodukter, der kan tiltrække nye målgrupper og højtforbrugende gæster til kortere ferieophold. Overnatningskapaciteten til kortferier langs Vestkysten er kun udviklet i begrænset omfang. Mangel på kritisk masse og investeringssikkerhed samt stramme lovmæssige rammer gør det vanskeligt at tiltrække de nødvendige investeringer.

Ved at stå sammen om at realisere udviklingsplanerne øges chancerne markant for at realisere det fulde potentiale for dansk turisme og den fælles ambition om at levere på de økonomiske, miljømæssige og sociale bundlinjer.

"Investeringen skal lægges, hvor udviklingspotentialet er eksplicit, og de lokale kræfter har ambitioner. Det var succesopskriften i København og ved de vesttyske kyster, hvor stat og kommuner sammen har styrket rammebetingelserne for private investorer og derved givet turismens vækstmuligheder en saltvandsindsprøjtning. Det skal vi lære af i Danmark, hvis vi skal være konkurrencedygtige på det internationale marked", siger Mogens Christen Gade og fortsætter:

”Ved at stå sammen om at realisere udviklingsplanerne øges chancerne markant for at realisere det fulde potentiale for dansk turisme og den fælles ambition om at levere på de økonomiske, miljømæssige og sociale bundlinjer. Det vil sikre og guide os til en helårsturisme, som vi i mange tilfælde skal leve af og med i fremtidens landdistrikter”.

På Vestkysten skaber turismens stigende omsætning lokal vækst og sikrer eksistensberettelse for restauranter, kulturinstitutioner, dagligvarebutikker, detailhandel og erhvervsliv. Butiksdøden holdes nede af de godt 25 milliarder kroner, som turisterne årligt spenderer i de fysiske butikker. Omsætningen skaber samtidig arbejdspladser, der gør landdistrikterne til et mere attraktivt sted at bo og bremser affolkningen. 

Investering i helårsturisme er en investering i landdistriktsudvikling. Turisme er en altafgørende faktor for at opretholde levende samfund i Vestdanmark.

Jan Brusgaard, som er indehaver af og direktør for Feriepartner-bureauerne i Nordjylland, er helt enig:

”Investering i helårsturisme er en investering i landdistriktsudvikling. Turisme er en altafgørende faktor for at opretholde levende samfund i Vestdanmark. Hvis turisterne kommer hele året rundt, skaber det helårsjob, der kan tiltrække dygtige medarbejdere. Helårsjob gør det langt mere attraktivt at bosætte sig i Danmarks yderområder, og det betyder flere skatteborgere, som er med til løfte velfærden og serviceniveauet i vores lokalområder”, siger Jan Brusgaard.

Gæster hele året rundt vil betyde et skifte fra at være en sæsonforretning til en helårsbranche med flere lokale arbejdspladser, højere omsætning og større bosætningskraft. Vestkysten tiltrækker årligt over 20 millioner kommercielle overnatninger. 44 procent af samtlige internationale 2023-overnatninger i Danmark blev foretaget ved Vestkysten.

For yderligere information kontakt venligst Tina Baungaard-Jensen hos Destination Vesterhavets kommunikationsbureau, By Baungaard, på +45 41 28 10 01 eller tina@bybaungaard.com

Om Partnerskab for Vestkystturisme

Partnerskab for Vestkystturisme er et strategisk samarbejde mellem ti vestkystkommuner og er forankret hos Destination Vadehavskysten, Destination Vesterhavet og VisitNordvestkysten. De deltagende kommuner er Hjørring, Jammerbugt, Thisted, Lemvig, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Varde, Esbjerg, Fanø og Tønder kommune. Partnerskabet arbejder med at udvikle hele Vestkysten til én stærk destination gennem fælles vækstaktiviteter. Destination Vesterhavet varetager sekretariatet for partnerskabet.