• Kender du historien om Maren Spliid?
  Maren Splid er måske Danmarks mest kendte ”heks”. Hun boede i Sønderportsgade 3 i Ribe og blev efter en dramatisk retssag brændt d. 9. november 1641 for trolddom ved Galgebakkerne nord for Ribe, som én af de sidste kvinder i Danmark…
  Se mindetavlen for Maren Spliid på Sønderportsgade 3 i Ribe. 

 • Har du hørt om kvinden, der fandt 30 perler i én østers ved Mandø?
  Vidste du så, at verdens største østers er fundet i Vadehavet?

 • Vidste du, at Esbjerg var et strategisk knudepunkt for den tyske besættelsesmagt? 
  Esbjerg havde den eneste havn, som kunne bruges ved en eventuel allieret invasion på den danske vestkyst. Derfor var Esbjerg og Fanø et af de mest befæstede områder i Danmark under Anden Verdenskrig. Omkring 1.200 bunkere blev opført her.
 • Kender du den romantiske historie om Jacob A. Riis?
  Jacob A. Riis var dybt forelsket i skrædderens datter, overklassepigen Elisabeth, men han var ikke fin nok for skrædderen og Jacob rejste til USA fast besluttet på at blive rig, så han kunne vinde Elisabeth. I USA levede han på sultegrænsen og var hjemløs. Han begyndte at fotografere de fattiges levevilkår og begyndte at skrive om den fattigdom, han selv havde oplevet. I et nært samarbejde med den amerikanske præsident Theodore Roosevelt fik han synliggjort og derefter ryddet op i slummet. Den dag i dag er han stadig en af de mest respekterede amerikanere. Efter nogle år tog han tilbage til Ribe for at fri til Elisabeth. Hun havde i mellemtiden været forlovet, men hendes forlovede døde inden brylluppet. Hun sagde nu ja til Jacob A. Riis' frieri, og sammen vendte de tilbage til New York og fik et meget lykkeligt ægteskab. Se Jacob A. Riis’ statue, som står og kigger over mod hans elskedes hjem i Ribe. På Ribe Byferie kan du se en lille udstilling af hans billeder.
 • Kender du kvelleren? Det er en spiselig salturt, som du kan finde langs Vadehavskysten. Den ligner en kaktus uden torne og smager fantastisk i salat eller som tilbehør til en æggemad.
 • Har du hørt, at det spøger i Tårnborg?
  Brorson boede på Tårnborg i Ribe og fik 16 børn - de 13 med sin første kone. Den ældste søn, Nicolaj, blev som 12-årig lam i underkroppen. Sønnen blev mere og mere sindssyg og måtte holdes indespærret i et kammer. Det siges, at man stadig kan høre ham skrige..
 • Har du hørt om 'Ribehunden'?
  Hvis du møder en hund af ubestemmelig race i Ribes gader, er det højst sandsynligt et resultat af mange generationers avlsarbejde og forædling. En flok entusiaster har gennem ni hundegenerationer fremavlet så uægte hunde som muligt – med stamtavle. Ripensiske dogmehunde ligner ikke hinanden. De er i kropsbygning, benlængde, pels, øredesign og farve forskellige, og de fremtræder uden dækken, sløjfer og andre pyntegenstande. Og så skal de kunne være i en fjällräven rygsæk. Ribehunden er en bastard. På mødrenes side må stamtavlen ikke indeholde racer registreret i Dansk Kennel Klub otte generationer tilbage. Listeprisen for en Ribehund ligger fast: ”en hund for en hund”.
 • Mandø er en lille ø midt i Nationalpark Vadehavet. Der bor kun 40 mennesker på øen, og man kan kun komme til og fra øen ved lavvande. Beboerne er meget afhængige af tidevandet og folk strander af og til.
 • Har du nogensinde set et hus på 27 kvm? Hvis du ser et lille bitte hus i Ribe, er det måske Ribes mindste hus, som var et af Sjæleboderne, der blev opført i 1600-årene til brug for fattige folk.
 • Kender du Esbjergs 4 store hvide mænd? De går under navnet ' Mennesket ved Havet'. Besøg dem evt. med en flaske hvidvin og nyd udsigten over Nationalpark Vadehavet.
 • Vidste du, at de har en ægte vølve hos Ribe VikingeCenter, som er ase-troende i virkeligheden? Tør du tage ind til hende og få din spådom?
 • Du kender sikkert historien om Peters Jul. Men vidste du også, at forfatteren bag bogen fejrede jul i Porsborg i Ribe som barn, og at historien bygger på hans juleaftner derfra? Porsborg huser i dag VisitRibe, og du er velkommen til at kigge derind.
 • Kender du Skandinaviens største krigsgravfelt, Fourfeldt Gravlund, hvor 1150 allierede og tyske soldater og 151 tyske flygtninge fra 2. verdenskrig ligger begravet? Du kan se den på Gravlundvej 1 i Esbjerg. 
  Vidste du så at Feltmarskal Rommel besøgte Esbjerg under 2. verdenskrig?
 • Hvem opfandt øllen?
  Emil Kristian Hansen var videnskabsmand fra Ribe, som med ét blev verdensberømt, da han som 40-årig fandt en metode til rendyrkning af gær til øl brygning. Hans arv til os er pilsnerøl.
 • Ved du hvor Hovedengen i Ribe har fået sit navn fra? Folk af ofte tvivlsom karakter fra nær og fjern blev halshugget og udstillet på pæle til skræk og advarsel lige netop der…
  Ved Galgebakken blev folk hængt og brændt. Det siges, at man om natten kan fornemme ting og sager...
Besøg Vadehavskysten

og opdag alle dens hemmeligheder

Vadehavskysten