Opskrifter

Du kan finde masser af lækkerier i Vadehavet. Den varierende saltpåvirkning giver en række interessante urter, og på havbunden kan du finde både østers, muslinger, snegle, krabber og tang. På de magre jorde trives bl.a. havtorn, revling og lyng. Der er altså rige muligheder for at få interessante smagsoplevelser i Nationalpark Vadehavet. 

Mormor-syltet strandarve (sæson:september-oktober)

  • 3-4 store håndfulde strandarve
  • 1 dl økologisk lagereddike
  • 1 dl æblecidereddike
  • 1,5 dl vand
  • 1 dl rørsukker
  • 3 laurbærblade
  • 1 tsk. korianderfrø
  • 1 tsk. sennepsfrø
  • 1 tsk. peberkorn
  • Et drys salt 

Skyl og rens strandarve grundigt for sand. På nogle strandarveplanter kan bunden være lidt grov og 'trådet', så gå dem igennem og skær det grove fra. Læg strandarven på et viskestykke og lad tørre. Kog ingredienserne til lagen op i en gryde. Når sukkeret er opløst, fjernes gryden fra varmen. Smag lagen til efter den søde/sure-balance, der passer dine smagsløg. Kom strandarven i et sylteglas og hold lagen over. Lad trække i køleskab et par timer og gerne natten over.

 

Perlende drink med havtorn (sæson: august-november)

  • 2-3 dl havtorn
  • 2 spsk. lynghonning eller sukker
  • En flaske vodka, 70 cl
  • Tonicvand eller danskvand efter smag
  • Isterninger.

Lad vodka, havtorn og honning trække i et tætsluttende glas eller flaske i 3-5 måneder. Filtrer, smag til om den skal fortyndes eller tilsættes mere sødme. Gem bærrene i et syltetøjsglas til desserter og pynt.
Hæld havtorn-vodka i et glas, læg et par bær i bunden af glasset til pynt, kom knust is i og top op med dansk- eller tonicvand. Skål!

 

Tangchips (sæson: oktober-juni)

  • En skålfuld af de yderste 15 cm nye skud på blæretang.
  • 2 spsk. rapsolie
  • Krydderi efter smag: f.eks. wasabi, røget paprika eller teriyaki
  • 2 tsk salt.

Skyl blæretangen grundigt i flere hold vand derhjemme lige inden tilberedning, sådan at alt finkornet vademudder er væk. Tør tangen let i et viskestykke og vend den med lidt rapsolie, salt og det valgte krydderi i en skål. Bred tangen ud på en plade med bagepapir og tør den i ovnen på 120 grader varmluft, indtil den er HELT tør og sprød. Undervejs ændrer den farve fra brungrøn til dyb flaskegrøn - og til sidst til sort. Når de er gennemtørre og sprøde, tages tangchipsene ud af ovnen, afkøles og opbevares i lufttæt beholder. Nyd gerne med et glas koldt øl.

 

 

Find og brug

 
Klitfladbælg og strandarve

På sandet bund, både nær vadehavs- og vesterhavskyst vokser klitfladbælg og strandarve. Klit-fladbælg tilhører ærteblomstfamilien. De nye skud kan plukkes og smager af ærter. En simpel brug kunne være som erstatning for salat i en burger eller sandwich, og blomsterne er vældig kønne i en salat. Strandarven har en tydelig agurkesmag, men også en snert af lidt bittert og salt over sig. Dens agurkeagtige smag har inspireret til syltet strandarve (se opskrift) der er skøn på en hotdog eller til grillet kød, men strandarven gør også en smuk figur rå i en gin & tonic i stedet for agurken. Strandarve kan plukkes fra maj til start juli og igen i september-oktober, når den har sat nye skud. Men midt i sæsonen, under blomstringen, bliver den træet. Den tager meget smag af den bund, den vokser på, så smag på de planter, du plukker, så du får velsmagende eksemplarer med dig hjem.

 

Kveller

Yderst ved havet på bund, der overskylles med saltvand, vokser kveller. Den er sukkulent, saftig, og smager mildt saltet. Den kan plukkes fra midt juni til start august. Herefter bliver den for træet. Kveller er et fint indslag i en kartoffelsalat, hvor den bidrager med både saltsmag og sprødhed til de ellers milde og bløde kartofler. Kveller kan også tørres og blendes til et fint grønt urtesalt.

 

Blæretang

Når tidevandet to gange i døgnet trækker sig tilbage, blottes en del af bunden i Vadehavet. På banker med muslinger og østers vokser der ofte blæretang, som man kan man lave nogle utroligt sprøde og smukke chips af (se opskrift). De fungerer særligt godt sammen med et glas koldt øl.

 

Revling

På hedeområderne i nationalparken vokser revling og lyng. Revling får små lyserøde blomster og sorte, glinsende bær; derfor kaldes de også sortbær. Bærrene er traditionelt set brugt til saft, snaps eller likør. De har ikke megen syre i sig, så det skal tilsættes i form af frugteddike eller citronsaft, men til gengæld findes de i store mængder, og har et meget højt indhold af antioxidanter. Revlingsaft kan for eksempel bruges til at farve kageglasur lilla-pink eller til hjemmelavede saftis til børnene. Bærrene kan også blandes med andre vilde bær, som for eksempel brombær og tyttebær i syltetøj.