Esbjerg Ensemble - To europæere og en i eksil

Måske er Maurice Ravel en af musikhistoriens mest mystiske komponister. Hans far var ingeniør og opfinder, og fra ham havde Ravel en manisk besættelse af alt, hvad der var mekanisk. Og på en måde arbejdede han også med sin musik, som var det komplicerede mekaniske anordninger. Men når man hører Ravels musik virker den utrolig plastisk, organisk og strømmende, som om den bare flyder afsted. Sonaten for violin og cello kom stykkevis og delt over to år, og blev tilegnet mindet om Debussy.

Günther Schuller personificerer amerikansk musikkultur i det 20.århundrede. Han blev født i New York af tyske immigranter. Hans far var violinst i New York Philharmonic Orchestra, og helt fra barnsben fik han en – klassisk europæisk – musikalsk skoling.

Violin og marimba synes ikke umiddelbart at være nogen almindelig kammermusikbesætning. Alligevel er Phantasmata skabt som en reaktion mod den måde, som musik for de to instrumenter ofte kommer til at lyde på, og duoen, bestræber sig på, at det klanglige og harmoniske element dominerer musikken.

Franz Schubert skrev af naturlige årsager aldrig for kombinationen violin og marimba, men han havde en kæmpe produktion af kammermusik, hvor det først og fremmest var hans sange som gjorde ham berømt. Og flere af hans sange fik temaer i hans instrumentalmusik – således også Rosamunde strygekvartet, hvor temaerne er både fra et par af hans kendte sange, som fra skuespillet ved samme navn, som han komponerede scenemusikken til året forinden.

 

Koncertprogram:
Maurice Ravel: Sonata for violin og cello
Günther Schuller: Phantasmata for violin og marimba
Franz Schubert: Rosamunde strygekvartet a-mol, D804

Du vil
blive sendt videre til vores samarbejds- partner
Samlet pris
150 kr. (gratis for unge under 25 år)